Landschap tot in het hart van het gebouw

Als landschapsarchitect is Gerwin de Vries van Flux Landscape Architecture voortdurend bezig om landschap en architectuur te versmelten. Bij de Vestibule komt dit tot uiting in een verticaal doorgetrokken landschap en een groene, transparante entree. Wat is de gedachte achter al dat groen en wat ga je er straks als bewoner van merken?

 

De entree van het gebouw springt er direct uit. Wat is er zo bijzonder aan deze ruimte?
“We wilden met de entree van het gebouw een statement maken. Je ziet tegenwoordig weinig ontwerpen waar veel aandacht is voor de entree. In de Romeinse architectuur was het ‘vestibulum’ een gedeeltelijk gesloten ruimte tussen een huis en de straat. Wij hebben daar in het project Vestibule een eigentijdse draai aan gegeven door er een grote gemeenschappelijke en groene ruimte van te maken. De ruimte is transparant en functioneert als hart van het gebouw. Een soort orangerie waar iedereen prettig thuiskomt en waar trappenhuizen en entrees van de woningen op uitkomen”.

“De vestibule is hoog en vormt een markante entree aan de Madridstraat. Het heeft, net als de buitenruimtes, een specifieke conditie en vormt een overgang tussen buiten en binnen. De beplanting wordt hier beschermd tegen de kou en kan groeien in een gedeeltelijk
binnenklimaat. De sfeer is warm, rijk en weelderig. Beplanting met mooie bladeren,
expressieve vormen en kleurige bloemen zorgt voor een bijna tropisch effect.”

Met welke condities hebben jullie rekening moeten houden bij de buitenruimtes?
“Bij het ontwerp van de gevel is veel aandacht besteed aan groen. Iedere zijde van het gebouw heeft te maken met andere omstandigheden. Zo heeft de gevel aan de parkzijde veel zonlicht en is er aan de Madridstraat meer schaduw. Je hebt te maken met wind, regen, vraag naar privacy, type zonlicht, uitzicht en groen dat deels overdekt is. Het gebruik van de buitenruimtes, de sfeer en de beplantingskeuze zullen variëren, afhankelijk van deze condities. De beplanting is weelderig, divers en heeft een grote belevingswaarde.”

Kun je een voorbeeld geven waar bewoners iets van gaan merken vanuit hun woning?
“Overal in de gevel zijn vaste plantenbakken verwerkt. Het groen op de balkons en terrassen wordt de overgang van je woning naar buiten toe. Je hebt altijd groen uitzicht. Maar als je in het park loopt zie je ook een groen gebouw. Deze overgang is goed gelukt in het ontwerp. Een soort natuurlijke buffer tussen privé en openbaar. Op de meest zonnige plekken hebben we gekozen voor opgaande beplanting. Dat biedt bij warm weer wat schaduw. Aan de westkant hebben we gekozen voor lagere beplanting, zodat je kunt genieten van de avondzon.

En de bewoners kunnen die bakken naar eigen wens gaan indelen?
“Nee, de bewoners hoeven dat niet zelf te gaan doen. We willen met de keuze voor het groen de kwaliteit op lange termijn kunnen waarborgen. We hebben voor stevige beplanting gekozen die als een groen tapijt over het gebouw heen wordt getrokken. Je ziet van buitenaf een herhalend ritme in de gevel. Daardoor wordt het meer een verticaal landschap. Als we elke bak een andere beplanting zouden geven, dan krijg je losse geveltuintjes. Dan wordt het rommelig. Wij willen juist één gebaar maken met wat grotere eenheden. Dat betekent dat we maar met 20-25 soorten planten werken. Een professionele partij gaat straks het groen onderhouden. De VvE gaat die bepalen.”

Dus je hoeft er straks ook niet met de gieter langs?
“Nee, dat hoeft zeker niet. Het gebouw functioneert als een zelfregulerend watersysteem. Het vangt regen water op en buffert dat om te hergebruiken voor de beplanting. Alle beplating wordt zo automatisch voorzien van regenwater. Er is eigenlijk geen druppel kraanwater nodig, hooguit bij extreem droge perioden. Je hebt er dus nauwelijks omkijken naar.”

Het groen is dus veel meer dan alleen maar een mooi plaatje?
“Absoluut. Landschap en architectuur zijn geïntegreerd in een goed functionerend gebouw. De werking van het landschap verbetert de leefomgeving. Van de bewoners, maar ook van de mensen uit de buurt. Natuurlijk is het ook visueel, maar al dat groen is ook goed voor de ecologie, verkoeling in de stad en de luchtkwaliteit. We hebben geprobeerd om natuur de stad in te trekken. Dat we dat met zoveel kwaliteit kunnen doen, daar ben ik echt trots op.”