De revival van de vestibule

Rechttoe rechtaan, dat is niks voor architect Arie van der Neut van Studioninedots. Met een relatief eenvoudige vondst kon hij de rechthoekige vorm van Vestibule net wat extra’s geven. Met groen en licht als leidende thema’s en een in het oog springende entree; de vestibule. Het ontwerp voelt klassiek aan en heeft indrukwekkende kwaliteiten. We bespreken met Arie de vijf bijzonderheden van het ontwerp:

 

1. Duurzaamheid als uitgangspunt

“Groen is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Het draagt bij aan een gezonde leefomgeving en voorkomt hittestress in de stad. De schil van het gebouw hebben we een hele hoge isolatiewaarde gegeven. Dat betekent een koel huis in de zomer en verwarmen in de winter op een lage temperatuur. Overtollig regenwater wordt in het gebouw opgeslagen en bij droog weer wordt dat ingezet om het groen te bewateren. Het gebouw wekt grotendeels zijn eigen energie op en de plattegronden zijn ‘oversized’ ontworpen. De woningen voelen heel royaal aan. Je kunt hier blijven wonen tot je heel oud bent. We hebben duurzaamheid ingezet voor extra woonkwaliteit, niet om aan allerlei regeltjes te voldoen.”

2. Landschap is onderdeel van de architectuur

“Ja hier ben ik toch wel heel trots op. Normaal gesproken komt een landschapsarchitect aan het eind van het ontwerp om de hoek kijken, maar hier hebben we samen met Flux het landschap geïntegreerd in de architectuur. We hebben rekening gehouden met de verschillende condities waar het gebouw mee te maken gaat krijgen. Denk aan wind, regen, zonlicht en privacy. De beplanting wordt weelderig, kleurrijk en heeft een grote belevingswaarde. Het vormt als het ware een groen tapijt over het gebouw heen, met als eyecatcher de groene entree.”

3. De vestibule is de verbindende ruimte

“De entree maakt het gebouw echt onderscheidend. Iedereen die hier woont komt binnen via deze vestibule. Het wordt een plek waar je elkaar ontmoet. De vestibule krijgt beplanting met grote bladeren, expressieve vormen en kleurige bloemen. Dat zorgt voor een bijna tropisch effect. Centraal in de ruimte staan de trappenhuizen. We willen mensen aanmoedigen om de trap te nemen in plaats van de lift. ‘s avonds is de transparante ruimte mooi aangelicht en dat geeft een bijzondere aanblik vanaf de Madridstraat. Het trekt echt de aandacht. Als bewoners iemand op bezoek krijgen, dan zullen ze het waarschijnlijk als eerst over de prachtige entree hebben.”

4. Cannelures in nieuw jasje

“We wilden geen rechttoe rechtaan gebouw ontwerpen. Daarom hebben we een bijzondere gevel ontworpen met cannelures. Dat zijn holle gevelelementen die we aan iedere zijde op een andere manier hebben uitgespeeld. Een holle vorm kun je uitnodigend (open) inzetten, maar ook wat meer afwerend (gesloten). We hebben deze vormen over de volledige hoogte van het gebouw doorgetrokken. Dat geeft Vestibule extra textuur. De cannelures geven dynamiek; de dieptewerking wisselt namelijk met de zonnestand. Door de dag én door de seizoenen heen verglijden de schaduwen met de positie en de lichtintensiteit van de zon. Het gaat eigenlijk nooit vervelen. Aan de zuidzijde zijn over de volledige breedte plantenbakken aangebracht. Ze doorbreken de cannelures en domineren met de begroeiing het gevelbeeld.”

 

5. Natuurlijke uitstraling door keuze materialisering

“Om de schaduweffecten zo prominent mogelijk te maken, is voor materialisatie met een gladde natuursteen in een bescheiden zandkleur gekozen. De lichtgrijze, betonnen verdiepingsvloeren onderbreken de cannelures en voegen zo extra schaduw toe in het gevelbeeld. Deze materialisatie domineert de zijde aan de Madridstraat, waar de ramen kleiner en de dichte delen groter zijn dan aan de noordzijde. Aan de parkzijde zijn de dubbelbrede cannelures tussen de kolommen uitgevoerd in volledig gebogen glasgevels. Dat hebben we gecombineerd met bronzen aluminium kozijnen. Dat gaat anodiseren en reageren op het zonlicht. De combinatie met al dat groen geeft Vestibule een heel natuurlijke, chique uitstraling.”