De mensen uit Leidsche Rijn Centrum

Daar waar het winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum met al haar voorzieningen al ruim een jaar in bedrijf is, is het gebied erom heen nog vol in ontwikkeling. We gingen hier op pad en vroegen mensen wat Leidsche Rijn Centrum zo leuk maakt om te wonen, werken en verblijven.

Daphne – “Ik ben een echte Leidsche Rijner geworden”

We lopen vanuit Greenville de Madridstraat af. Aan het eind staat een bijzonder bouwwerk van De Vrijstaat, ontworpen door kunstenaar Stanley Brown. De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen vanaf 6 jaar en voor jongeren. We treffen het, want artistiek directeur Daphne de Bruijn is daar bezig met de nieuwe expo ‘Beest’. Via mode en design gaan kinderen op zoek het beest in zichzelf. “Je mag me best de grootste ambassadeur van Leidsche Rijn noemen hoor”, zegt Daphne gelijk aan het begin. “Wist je trouwens dat mensen uit de hele wereld naar dit gebouw komen kijken? De meeste Leidsche Rijners fietsen er gewoon iedere dag langs zonder te kijken. Grappig hè?”

Daphne heeft het hier de afgelopen tien jaar zien transformeren van weiland naar stad. Destijds bedacht ze Vicky Vinex als hoofdpersoon van een strip en een column in samenwerking met het in Leidsche Rijn gevestigde Beyond Utrecht. “Super leuk. Ik schreef er niet alleen over, ik ben hier zelf ook gaan wonen. Het leven moet zich hier nog rijpen. Samen bouwen we hier aan de ziel van dit stadsdeel. Er is behoefte aan kunst en cultuur. Daarom krijgt de Cultuuras met De Vrijstaat ook zo’n prominente plek in het plan. Wij zijn de basis van Leidsche Rijn Centrum en groeien mee met de bevolking. Ons programma is nu meer geënt op jongeren en studenten. Die zijn veel te veel gericht op de binnenstad en daar wil ik verandering in brengen.”

Tip van Daphne:
Castellum – Deze plek is ouder dan de binnenstad van Utrecht. Een mooie combinatie van natuur en historie. Als je er op de fiets via de Groenedijk naartoe rijdt, kom je langs prachtige boerderijen en historisch groen. Fiets een stukje door en je komt in het Maximapark. Geen lullig parkje, maar gewoon echt een mooi groot park. Dat is hier gewoon om de hoek!

Corina – “De winkels zijn dichtbij, ideaal!”

 

Als we richting Hoge Weide lopen, komen we een vrouw tegen met een aantal kinderen. “Dat zijn niet allemaal mijn kinderen hoor, ik ben gastouder, zegt Corina. “Aan kinderopvang is hier in Leidsche Rijn veel behoefte. Het is een erg kinderrijke wijk. Zo’n 5 jaar geleden kwamen we hier als een van de eersten wonen. Waarom? Omdat we eerst in een klein appartement woonden. We waren op zoek naar een eengezinswoning. Leidsche Rijn lag toen redelijk voor de hand, want we wilden centraal in Nederland blijven wonen in een kindvriendelijke buurt. We hadden zelfs nog geluk dat we een woning konden bemachtigen. De woningmarkt stond hier toen al onder druk.”

Tip van Corina:
De Hoef – Dat is een natuurspeeltuin voor kinderen. Echt een superleuke plek voor de kleintjes. 5.000m2 speelgrond met meer dan 20 toestellen. En dat middenin de wijk! Het heeft ook een speeltuingebouw met terras waar je mensen uit de buurt kunt ontmoeten.

Rashid – “Het centrum is net een Spaans stadje”

Een stuk verderop lopen we een parkeerhof op waar een aantal achtertuinen aan grenzen. Bij de poort van zijn tuin is Rashid met een paar klusjes bezig. “Weet je wat zo leuk is aan Leidsche Rijn? Er wonen hier veel verschillende mensen met verschillende achtergronden. Dat maakt het een diverse en dynamische wijk. Dat vind ik heel prettig. Leidsche Rijn Centrum vind ik een bijzondere plek. Bij warm weer en een zonnetje heb ik het idee dat ik hier een Spaans stadje aan het rondwandelen ben. Het heeft een mooie architectuurstijl en veel hoogteverschillen.”

Tip van Rashid:

Leidsche Rijn Centrum – Kijk eens goed om je heen als je door het centrum loopt. Het is heel mooi opgezet met warme architectuur. Verder zijn wij erg gecharmeerd van de vele speeltuinen en parken in de buurt. Ik heb niet een specifieke favoriet.

Tiny – “Je woont vlakbij het mooiste park van Nederland”

We gaan eens kijken in dat ‘Spaanse stadje’, zoals Rachid het centrum omschreef. Voor een winkel treffen we Tiny van 67 jaar oud. Op de foto wil ze niet, want ze is zoals ze zelf zegt ‘niet echt een Leidsche Rijner’. Toch wil Tiny graag iets over de buurt vertellen, want ze woont zelf in De Meern en komt hier graag winkelen. “Wat ik eigenlijk wel een beetje jammer vind, is dat het hier steeds voller wordt gebouwd. Dat weet je van tevoren, maar het is toch wennen. Wat ik wel goed vind is dat er veel aandacht is voor groen. De parken, speeltuinen, hofjes en plantsoenen zijn prachtig en er worden nog een aantal mooie parken aangelegd. In het centrum zit werkelijk alles wat ik nodig heb. Ik hoef echt niet meer naar de binnenstad hoor!”

Tiny’s Tip:

Castellum – Het is een leuke plek. Een moderne interpretatie van een Romeins fort. Ik loop er regelmatig met mijn kleinkinderen heen.

Maximapark – Een prachtige plek om te fietsen en te wandelen. Ik hoop dat het zo mooi blijft en dat er aan de randen niet te veel wordt bijgebouwd. Wist je dat het Maximapark grotendeels door vrijwilligers wordt onderhouden?

Derk – “Ik voeg iets toe aan de ziel van Leidsche Rijn”

Vanuit het centrum lopen we richting de Pathé bioscoop. Daar treffen we op de fiets een man met een gitaar op z’n rug. “Derk heet ik”, zegt de muziekleraar. “Een groot deel van mijn klanten woont in Leidsche Rijn. Daar geef ik privéles in piano en gitaar. Er wonen hier veel mensen die hun kinderen muzikaal willen opvoeden. Het is leuk om te zien dat er veel jongeren zijn die echt zélf muziekles willen. Die eigen interesse vind ik heel sterk. Dan kan ik jongeren ook echt verder helpen in hun muzikale loopbaan. Ik kan hier gewoon op m’n fiets naartoe, want ik woon in de buurt. Een Leidsche Rijner ben ik dus niet, maar ik heb het hier wel zien groeien. Ik snap goed waarom mensen hier gaan wonen. Het is ruim opgezet, mooie nieuwe huizen, gratis parkeren en de binnenstad op korte afstand.”

Tip van Derk:

Buurman Baard – Lekker ongegeneerde zelfpromotie, want dat ben ik zelf! De leukste muziekleraar van Leidsche Rijn.