Architectuur: 5x bijzonder

Soms moet je aandachtig kijken voordat je de bijzonderheid van een gebouw pas goed ziet. Dat is ook het geval bij Vestibule. Vanaf een afstand is het al een prachtig ontworpen gebouw, maar de details geven extra kwaliteit aan de architectuur. Architect Arie van der Neut van Studioninedots licht de vijf bijzonderheden van het ontwerp toe.

1. Groene entreezone
Vestibule krijgt aan de Madridstraat een bijzondere entree. Geen anonieme deur maar een open zone om elkaar te ontmoeten. Een plek waar je de buren treft met een kop koffie. Hier komt iedereen binnen om vervolgens naar de individuele woning te gaan. De grote ronde vormen met de gekromde glazen puien geven de entree een eigen identiteit. Er zit weinig ‘recht’ in deze ruimte en daardoor gebeurt er veel met lichtinval. Dat maakt de entree op ieder moment van de dag anders.

Bij binnenkomst is de achterwand rijk begroeid. In deze groene wand zitten de voordeuren van de stadswoningen. Contact met groen doet iets met je. Het is een hele andere manier van binnenkomen dan in een betegelde witte ruimte. Dit wordt een manier van thuiskomen die je niet gewend bent. Heel chique en royaal. Waarschijnlijk één van de meest bijzondere entrees van Utrecht.


2. Cannelures

Holle vormen (cannelures) in verschillende breedtes en over de volledige hoogte van het gebouw geven Vestibule extra textuur. De dieptewerking wisselt met de zonnestand. Door de dag én door de seizoenen heen verglijden de schaduwen met de positie en de lichtintensiteit van de zon. Door de rechte, horizontale banden in de gevel in combinatie met de ronde vormen ontstaat er veel schaduwwerking. Het gebouw gaat reageren op het licht van de omgeving.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Bijzondere materialen en kleuren
Om dit effect zo prominent mogelijk te maken, is voor materialisatie met een gladde natuursteen in een bescheiden zandkleur gekozen. Lichtgrijze, betonnen banden in de middenbouw onderbreken horizontaal de cannelures. Het natuursteen geeft samen met de ronde vormen een klassiek gevoel aan de gevel. Aan de bovenzijde heeft het natuursteen (Travetin) een lichte kleur. Aan de onderzijde volgt een wat donkerdere, Belgische hardsteen. Bij elkaar een geweldige combinatie.

De kozijnen zijn van aluminium en krijgen een geanodiseerde bronskleur. Onder iedere hoek van het licht ervaar je het als een andere kleur. Licht of donker, met of zonder glans. Dat in combinatie met de holle gevel is ‘super chique’. Iets om op te verheugen!


4. Overal uitzicht op groen

Vestibule staat letterlijk en figuurlijk ín park Leeuwesteyn. Uitzicht op groen heeft een positieve werking op de mens. Het is een nieuwe kwaliteit van wonen, wat ten dienste staat van de mensen. Daarom krijgt Vestibule op iedere woonlaag rondom speciaal ontworpen plantenbakken met groen. Als je binnen zit, of op je terras, dan kijk je altijd via het groen voor je neus naar het groen in het park. En het mooie is; je hoeft er zelf niet veel aan te doen, want het wordt professioneel onderhouden. Het water voor de planten wordt verzameld op het dak en wordt gebruikt voor de bewatering van het groen via een ingenieus systeem.Nieuwbouw Vestibule Utrecht


5. Loggia’s

In Vestibule woon je om je buitenruimte heen. Hier zijn geen balkonnetjes aan een gevel geplakt ‘omdat het moet’. De meeste woningen krijgen een soort loggia, waardoor je het bijna als een extra kamer gaat ervaren. Je kunt er bij de eerste zonnestralen al gaan zitten. Met weinig last van de wind en als je wat verder naar achteren gaat zitten, zit je lekker in de schaduw. De buitenruimte is een verlenging van de woning en is vanuit verschillende ruimtes in huis te zien.

Al deze bijzonderheden geven aan dat Vestibule is ingesteld op hoogstaande kwaliteit, comfort en royaal wonen. Bekijk het woningaanbod en ontdek de details van deze bijzondere appartementen in Utrecht Leidsche Rijn!