Aandacht voor groen en comfort

Utrecht heeft gezond leven in de stad hoog in het vaandel staan. Heijmans draagt daar graag een ‘plantje’ aan bij. Hoe? Door natuur te verweven in de bebouwing. Duurzame toepassingen en groen dragen bij aan een comfortabele woning én een gezonde leefomgeving. Ontwikkelaar Maarten Heersema van Heijmans legt uit welke kwaliteiten Vestibule aan Leidsche Rijn toevoegt.

Ontspannen thuiskomen

Bij de ontwikkeling van Vestibule hebben we heel bewust ingezet op gezond en comfortabel wonen. Alle buitenruimtes zijn op het zuiden gericht met uitzicht op Park Leeuwesteyn. En bij iedere buitenruimte hebben we een plantenbak geïntegreerd in de gevel. Je hebt vanuit je woonkamer dus altijd zicht op groen. En via dat groen kijk je weer naar een park.

Nieuwbouwproject Vestibule Utrecht

Als je in Leidsche Rijn Centrum om je heen kijkt, zie je een behoorlijk stedelijk karakter met veel dynamiek. We wilden de overgang tussen binnen en buiten op een bijzondere en gave manier ontwerpen, zonder ‘blinde gevels’. Daarom bedachten we met de architect een glazen voorportaal, oftewel een ‘vestibule’ als centrale entree. Met veel planten, zodat je vanaf de straat een groene wand ziet. Het wordt een ontmoetingsplek voor de bewoners. We hopen dat bewoners hier met elkaar een kop koffie gaan drinken in de rust, tussen het groen. Dat wordt heel ontspannen thuiskomen denk ik.

Nieuwbouwproject Vestibule Utrecht

Luxe straalt af in de afwerking

Alles in Vestibule klopt. De plattegronden van de woningen zijn bijvoorbeeld ruim opgezet. Die ruimtelijke opzet gaan mensen echt ervaren. Het geeft lucht en rust. Verder zijn alle kozijnen in huis van hout, gecombineerd met stompe deuren. Ik vind dat echt een kwaliteit ten opzichte van die stalen kozijnen met opdekdeuren. Het geeft een veel mooier aanzicht en het contactgeluid is prettiger. Het oogt en klinkt allemaal luxer.

Daarnaast hebben we Vestibule zeer goed geïsoleerd. Niet alleen thermisch, maar ook qua geluid. We zijn voor een betere geluidsisolatie gegaan dan staat voorgeschreven. Zowel voor de gevel als tussen de woningen en tussen de verblijfsruimtes ín de woning. Dat hebben we gedaan omdat we ervan overtuigd zijn dat een stille woning bijdraagt aan gezond wonen.

Voor de gevelafwerking hebben we gekozen voor travertin natuursteen. Dat is een zoetwaterkalksteen met karakteristieke gaatjes. Vroeger was het heel populair voor vloeren en vensterbanken. Omdat travertin tijdloos is, is het aan een revival bezig. We zijn voor een zandkleurige steen gegaan en de plint wordt van grijs hardsteen. Het zijn kwalitatieve materialen die ‘natuurlijk en mooi verouderen’. Maar liever niet met van die lekstrepen door druipend regenwater. Daar ben ik heel scherp op geweest bij de detaillering.

Ontwikkelaar Maarten Heersema op de locatie waar Vestibule wordt gebouwd

 

Grotendeels zelfvoorzienend

Het hele dak ligt vol met PV-panelen. Daarmee is het gebouw grotendeels zelfvoorzienend qua energiebehoefte. Daarnaast hebben we ook een slim watersysteem toegepast. Regenwater wordt op het dak opgevangen. Dat water gebruiken we in drogere tijden voor het bewateren van al het groen. Slimme sensoren weten wanneer er een stevige regenbui op komst is. Het systeem loost dan alvast water en maakt ruimte om nieuw regenwater op te vangen om het gemeentelijke hemelwaterriool te ontlasten bij die hevige buien. Het bewateren van de beplanting gaat ook automatisch. Daar heb je als bewoner dus geen omkijken naar. Het beheer wordt uitbesteed aan een professionele partij om de kwaliteit te kunnen borgen. Ook dat vind ik echt passen bij comfortabel wonen.

Nieuwbouwproject Vestibule Utrecht

Ook interessant voor de natuur

Het groen op en om het gebouw is niet alleen fijn voor de bewoners, maar ook voor bloemen, planten en dieren die in de buurt van Utrecht voorkomen. We gaan het ze in Vestibule wat beter naar de zin te maken. Dat doen we met zwaluwnestkasten in de muur en voor scholeksters is er nestruimte op het dak. Voor solitaire bijen en vlinders zijn er kleine openingen, waar ze hun eieren kunnen afzetten. In de begroeiing vinden mussen en roodborstjes een schuilplek en de bessen in de bomen zorgen voor voedsel. Ik vind deze biodiversiteit van groot belang voor een gezonde leefomgeving en ben trots dat we al deze kwaliteiten aan Vestibule mee hebben kunnen geven.